Valentijns Cappuccino
10 februari 2022
Koffie en cafeïne
De een drinkt koffie om wakker te worden of wakker te blijven, de ander drinkt koffie voor de ontspanning. Gelukkig heeft elke koffie zijn eigen karakter. Je hebt bijvoorbeeld koffies met een hoog cafeïne gehalte maar ook koffies waarbij dit gehalte een stuk lager is. Maar hoe komt het dat het cafeïne gehalte per koffie zo sterk kan verschillen? Dit heeft alles te maken met het soort bonen dat gebruikt wordt voor de koffie. Koffie van Robusta bonen zal namelijk tot 50% meer cafeïne bevatten dan koffie van Arabica bonen. Maar waarom bevat een Arabica boon nu zoveel minder cafeïne dan een Robusta boon?
Dat zit zo, cafeïne is een natuurlijke stof die planten beschermd tegen insecten en ziektes. De Robusta plant groeit lager in een bergachtig gebied op een hoogte tot 800 meter. Daarentegen groeit de Arabica plant pas op een hoogte tussen de 800 en 2000 meter. Insecten en ziektes komen veel meer voor in lagergelegen gebieden. De reden dat de Robusta plant wel overleefd in deze omstandigheden komt door het cafeïne gehalte. Insecten houden niet van cafeïne, deze zijn namelijk erg bitter. Cafeïne is in dit geval de natuurlijke bescherming van deze plant.
De Arabica plant die pas groeit boven de 800 meter heeft veel meer last van insecten en ziektes. Het voordeel is dat boven de 800 meter insecten veel minder actief zijn en daardoor overleven de Arabica koffieplanten zonder de hoge cafeïne bescherming wel. Het voordeel van het lagere percentage cafeïne is dat deze koffiebonen veel verfijnder zijn van smaak. Denk hierbij aan fruit achtige tonen of juist meer mokka en cacao. Koffie met veel cafeïne geeft de koffie een bitter karakter, bitters hebben de eigenschap om de verfijnde smaken te overstemmen.
Een koffie met 100% Robusta bonen zal je niet snel tegenkomen. Dit zou de koffie veel te bitter maken. Robusta bonen worden geblend (gemixed) met Arabica om zo een gewenst smaak profiel te krijgen.
Zarano heeft drie soorten koffieblends:
Powerful Red bevat 20% Robusta. Voor degene die van een traditionele koffie houden met een hoog cafeïne gehalte is de Powerful Red het meest geschikt. Door de blend van Robusta en Arabica bonen bevat deze koffie meer cafeïne en zal hierdoor iets meer bitters bevatten dan bijvoorbeeld onze Balanced White of Elegant Yellow.
Balanced White en Elegant Yellow zijn 100% Arabica bonen wat betekend minder cafeïne en verfijnder van smaak.
Benieuwd naar onze smaak profielen? Wij laten je ze graag proeven in onze showroom.
Vul het volgende formulier in en ons team neemt direct contact met jullie op.
https://www.zarano.nl/proeven-is-geloven/