Van koffieplant naar koffie
27 juli 2020Horeca en cultuursector zijn weer open!
28 januari 2022Hoe kan het dat koffie thuis vaak anders smaakt dan op kantoor?
Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst gaan kijken naar welke factoren invloed hebben op de smaak van koffie. Vaak denken mensen dat dit alleen factoren zijn waar wij geen invloed op hebben zoals herkomst en verwerking van de koffiebonen. Bij Zarano denken wij daar anders over. Wij zijn van mening dat er meer dingen zijn die invloed hebben op de smaak van koffie. Soms kan de instelling van de koffiemachine de smaak van koffie namelijk erg veel verbeteren.
Koffieboon & Zetmethode
Laten we beginnen met de koffieboon. Elke boon heeft zijn eigen unieke smaak niet alle bonen zijn dus even geschikt voor elke koffie soort.
Verder kun je ook kijken naar de manier van koffie zetten. Bijvoorbeeld Espresso is klein, geconcentreerd en wordt onder hoge druk gezet, dit resulteert in een kleine smaakbom waar een “gewone” filterkoffie zachter is omdat de smaken veel meer uit elkaar zijn getrokken. Dit verschil zie je dan ook direct aan de inhoud van het kopje koffie. Bij een espresso is dit 30ml en bij filterkoffie 250ml. Dus hoe en met welke machine je je koffie zet heeft erg veel invloed op de smaak van je koffie. Waarschijnlijk heb je op het kantoor een andere koffiemachine als thuis dus zal de smaak van de koffie dan ook anders zijn.
Dosering & Maalgraad
De hoeveelheid koffie die we gebruiken om koffie te zetten heeft ook invloed op de smaak van de koffie. Door 12 gram koffie te gebruiken wordt de koffie sterker dan wanneer je 7 gram koffie gebruikt. Thuis heb je vaak niet dezelfde koffiemachine dan op je werk dus de hoeveelheid gram koffie die per gezet kopje koffie gebruikt wordt zal waarschijnlijk ook verschillen. Dit is zeker het geval als je thuis een apparaat hebt met een koffiefilter en op kantoor bijvoorbeeld een verse bonen koffiemachine. Bij het apparaat thuis moet je dan zelf de hoeveelheid koffie bepalen waar dit met een verse bonen koffiemachine automatisch gaat.
Verder is ook de maalgraad van invloed op de smaak van de koffie. Het maakt namelijk verschil hoe grof de koffiebonen gemalen worden. Hoe kleiner de koffiedeeltjes zijn hoe meer smaak je eraan kunt onttrekken. Hierbij geld dat er 3 basissmaken in koffie zitten namelijk zuur, zoet en bitter. Bij een fijngemalen koffie proef je meer bittere smaken dan wanneer je grove koffie gebruikt daar zijn namelijk de zuren meer aanwezig.
Extractie & Water
De extractie tijd oftewel de tijd dat de koffie met water in aanraking is geweest ook van grote invloed op de smaak, want hoe langer de extractietijd hoe meer smaak aan de gemalen koffiebonen wordt onttrokken. Als je dus op kantoor een machine hebt die snel achter elkaar veel kopjes koffie moet zetten terwijl je thuis een machine hebt die langer bezig is om 1 kopje koffie te zetten zal er smaakverschil zijn. Het eerste water wat door de koffie loopt onttrekt de zuren uit de koffie dan nemen de zoeten toe en uiteindelijk de bitters. Het is de kunst om de extractie op het juiste moment te laten stoppen zodat de koffie mooi in balans is.
Dan is er ook nog het soort water en de hoeveelheid water die wordt gebruikt. Ook dit heeft invloed op de smaak. Koffie bestaat voor het grootste deel uit water dus de samenstelling van dit water is van belang voor de smaak van de koffie. Leidingwater heeft natuurlijk een andere samenstelling dan gefilterd water dus zal ook de smaak van de koffie anders zijn. Verder is het natuurlijk ook zo dat leidingwater thuis meer of juist minder kalk bevat dan leidingwater op kantoor. Voor koffie is het belangrijk dat er niet te veel kalk in het water zit dit is namelijk slecht voor de machine omdat dit zorgt voor kalkaanslag. Ook kan dit tot gevolg hebben dat de kalk zich gaat binden aan andere mineralen in het water waardoor de koffie vlak of modderig gaat smaken. Nu is het ook niet goed om plat water (water zonder kalk) te gebruiken want kalk zorgt er namelijk wel voor dat de smaken van de koffie worden opgenomen. Het is belangrijk dat het water de juiste hoeveelheid kalk bevat zodat de machine er geen hinder aan ondervindt en wel optimaal de smaken kan opnemen.
De temperatuur van het water waarmee de koffie wordt gezet is ook bepalend voor de smaak. Hogere temperatuur zorgt ervoor dat de gebrande smaak gaat domineren waar een lagere temperatuur er juist voor zorgt dat de smaak van de koffiebonen behouden blijft. De meest ideale temperatuur voor een kopje koffie ligt tussen de 85 en 92 graden. Dit heeft te maken met de extractie van het aroma. Daarom smaakt koude koffie of “cold brew” heel anders dan warme koffie.
Als we het dan over temperatuur hebben is niet alleen de temperatuur van het water waar de koffie mee gezet wordt belangrijk maar ook de temperatuur van het kopje waar je de koffie in giet. Als je namelijk koffie die op een perfecte temperatuur gezet is in een koud kopje giet koelt deze te snel af waardoor de smaak veranderd.
Conclusie
De conclusie is nu dat het bijna onmogelijk is om thuis en op kantoor koffie te zetten met exact dezelfde smaak. Of je moet natuurlijk thuis en op kantoor precies dezelfde machine hebben met dezelfde bonen en instellingen.