Waarom kiezen voor vriesdroog koffie?
13 juli 2020Koffie thuis of op kantoor
17 november 2021De koffieboon
Koffie is afkomstig van de koffieplant, echter is deze plant niet zomaar te telen. In Nederland kunnen wij geen koffie telen, simpelweg omdat bij ons de temperatuur niet hoog en stabiel genoeg is. Er valt ook niet genoeg regen in ons kleine kikkerlandje. Dan zou je denken, waarom telen we deze koffieplant dan niet in een kas en maken we al deze criteria kunstmatig na. Nee, ook dat gaat helaas niet. Koffieplanten groeien alleen op een bepaalde hoogte. Zo groeit de Arabica boon alleen op hoogte tussen de 800 en 2000 meter en de minder gebruikte Robusta boon tot een hoogte van 800 meter. Juist ook doordat de plant op deze specifieke plaatsen groeit, maakt hij bepaalde stoffen aan om zichzelf te beschermen en daarmee dus ook een eigen smaakprofiel te creëren.
De koffie riem
De hele koffiemarkt is daarom aangewezen op de zogeheten coffee belt ook wel de koffie riem genoemd. Deze ‘coffee belt’ is goed zichtbaar op de afbeelding hieronder. Rond de evenaar zie je een strook waar het telen van koffie uitermate geschikt is. De ongebrande groene bonen worden vervolgens verscheept naar onze koffiebranderij, waarbij we onze koffie blends op een medium-roast branden om zo alle smaaknuances volledig tot hun recht te laten komen in onze drie samengestelde top koffies.
Cupping
We nemen je een stukje mee in de wereld van onze koffies, iedere koffie bestaat uit een mix van verschillende type bonen. Door de juiste bonen samen te stellen krijg je een unieke koffie “blend”. Het samenstellen van de bonen en het bepalen van de smaak noem je ‘cupping’. Op onderstaande afbeelding zie je zo’n reservoir (wat eigenlijk bestaat uit verschillende reservoirs opgedeeld per type boon). Onderin komen de verschillende soorten bonen samen, door de verschillende bonen met elkaar te combineren in de juiste verhouding creëer je een bepaalde blend.
Wat is een brandprofiel en waarom branden wij onze bonen op een medium-roast.
Door te spelen met verschillende brandprofielen ontwikkel je een specifieke eigenschap. Denk hierbij aan de kleur van de koffieboon, zuurgraad, aroma’s, body, geur en nasmaak. Het branden van koffiebonen duurt gemiddeld tussen de 10 à 20 minuten. Afhankelijk van hoelang je de bonen brand creëer je een light-, medium- of dark-roast koffieboon. We moeten het brandproces nauwkeurig in de gaten houden. Even te lang of te kort branden, of een kleine afwijking in de temperatuur en de smaak en het uiterlijk van de koffie is gelijk anders. Bij een medium-roast, branden we de bonen tussen de 210 en 225 graden. Het branden stopt hier tussen de eerste en tweede crack. Hoe langer het brandproces hoe donkerder de boon. Donkere bonen geven een sterkere smaak maar verliezen tegelijkertijd ook de smaaknuances. Hoe donkerder de branding hoe bitterder de koffie zal smaken. In een medium branding is het de kunst om de boon zo te branden dat de veelzijdigheid qua smaak optimaal naar voren komt in combinatie met de juiste body en intensiteit.