ELEGANT YELLOW

FRIS EN INTENS
Elegant Yellow, ook wel ons parade paardje. Het Zarano smaakpallet is met deze Elegant Yellow compleet. Deze bijzondere specialty coffee is samengesteld uit uitsluitend eerste keus koffiebonen. Elke boon in deze koffie is doormiddel van symbiose verfijnd qua smaak. De fruitplanten die bewust door de koffieplantage zijn aangeplant geven doormiddel van symbiose de fruitige smaken door aan de koffieboon. Dit geeft deze koffie het frisse en tropische karakter. De boon die in deze koffie toon aangevend is voor zijn smaak profiel is de Toraja Blue Speciality boon uit Sulawesi (Indonesië). Ben je een echte koffie liefhebber en ben je op zoek naar een hoge kwaliteit koffie met een sterk eigen karakter? Dan is de Elegant Yellow de beste keus.
  • Intensiteit80%

  • Bitterheid30%

  • Body65%

  • Aciditeit80%

SMAAK PROFIEL

WAAROM HEBBEN WIJ BIJ DE ELEGANT YELLOW VOOR 100% ARABICA BONEN GEKOZEN?
Loop je een dag in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch of Eindhoven dan kijk je je ogen uit. Op elke hoek van de straat zie je wel een koffie tentje. Laten we maar zeggen dat koffie een heuse trend is geworden. De meest tropische koffies worden er geschonken en de meest gekke koffie variaties ontstaan. Wij vinden dit mooi. Want door deze enorme opkomst en de liefde die er voor een goede kop koffie ontstaat, laat zien dat steeds meer mensen de kwaliteit van een goede koffie kunnen waarderen. Elegant Yellow is een resultaat die uit de vraag van de markt is ontstaan. Deze koffie bestaat daarom uit 100% Arabica bonen die zijn geteeld in een natuurlijke symbiose. Het samenkomen van deze verschillende smaken geeft deze boon dat stukje extra smaak wat deze koffie zo speciaal maakt.

ARABICA VS ROBUSTA

DE ELEGANT YELLOW MELANGE

 • Groeit op een hoogte tussen 800-2000 m
 • Heeft een temperatuur nodig tussen 14-24 C°
 • Arabica plant is kleiner en gevoelig voor ziektes
 • 70% van de wereld markt bestaat uit Arabica bonen
 • Arabica bonen zijn duurder
 • Duidelijk rijker van smaak
 • Arabica bonen tellen 44 chromosomen
 • Deze bonen hebben een lager percentage cafeïne
 • Groeit op een hoogte tot 800 m
 • Heeft een temperatuur nodig tussen 22-30 C°
 • Robusta plant is groter en sterker
 • 30% van de wereld markt bestaat uit Robusta bonen
 • Robusta bonen zijn goedkoper
 • Sterk qua smaak maar minder uitgesproken
 • Robusta bonen tellen 22 chromosomen
 • Deze bonen hebben een hoog percentage cafeïne

COFFEE ROAST

VAKMANSCHAP EN TIMING IS ALLES

Light roast

Bij deze branding worden de bonen op 196 graden gebrand. Het roosteren stopt in deze branding al bij of net voor de eerste crack. De kleur van de boon is kaneel achtig en het aroma doet denken aan noten/mokka. De smaak is licht zuur en heeft weinig body (verfijnt qua smaak). Deze branding passen wij vaak toe bij het cuppen van de koffie (ontwikkelen van nieuwe smaak profielen). Dit omdat door de lichte branding de meest natuurlijke smaak van de boon te proeven is. Echter wordt deze branding in het eind product niet  vaak toegepast omdat de koffie vaak door deze branding net te weinig body heeft.

Medium roast

Bij deze branding branden we de bonen tussen de 210 en 225 graden. Het roosteren stopt hier tussen de eerste en de tweede crack. Dit is afhankelijke van de smaak die wij voor ogen hebben. Hoe langer het brandproces hoe donkerder de boon. Donkere bonen geven een sterkere smaak maar verliezen tegelijkertijd ook de smaaknuances. Hoe donkerder de branding hoe bitterder de koffie zal gaan smaken. In een medium branding is het de kunst om de boon zo te branden dat de veelzijdigheid qua smaak optimaal naar voren komt in combinatie met de juiste body en intensiteit. (uitgebalanceerde smaak)

Dark roast

Bij deze branding branden we de koffie tussen de 230 en de 240 graden. Het roosteren stopt hier altijd pas na de tweede crack. Dit vertaald zich in een zeer donkere boon waar de olie zichtbaar is op de boon. De smaak van deze brandmethode is erg krachtig en geeft een zoet/bitter karakter. De zuurtjes en de subtiele smaaknuances zullen niet tot nauwelijks te proeven zijn. (krachtig en bitter van smaak) Deze brandmethode passen wij zelden toe. Vaak word deze branding toegepast op een lagere kwaliteit koffieboon om zo meer smaak aan de koffie te geven.

VERSE BONEN VS FREEZE DRIED

WAT IS NOU HET GROTE VERSCHil?

Verse bonen

Wij hebben twee verschillende koffie’s. Ga je voor verse bonen? Dan ga je voor kwaliteit, een ras echt natuurproduct. Wij zouden liegen als wij zouden zeggen dat je dit niet proeft. Hoe verser de koffie hoe lekkerder de koffie smaakt. Hoe sneller de koffie word gezet na het malen van de vers gebrande koffiebonen hoe meer smaak er in de koffie komt. Dus ben je een echte koffie drinker en wil je jezelf maar vooral ook je gasten en/of je personeel de beste en lekkerste koffie aanbieden? Dan is een kopje versgemalen bonenkoffie voor jullie de beste keuze. Verse bonen koffie is tegenwoordig bijna een standaard geworden zo drinken veel Nederlanders thuis ook al vers gemalen bonenkoffie. Dit zorgt ervoor dat de standaard van de kwaliteit van koffie sterk omhoog is gegaan. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat een goede kop koffie zorgt voor een productievere werknemer. Ruim 58% zegt meer plezier te hebben in zijn werk door een goede kop koffie en 60% zegt zelfs niet zonder een goede kop koffie te kunnen.

Freeze dried

Freeze dried koffie is het ideale product om compromissen te sluiten. Je wil een goede kop koffie aanbieden maar je moet tegelijkertijd ook een groot aantal koppen koffie vullen in een korte tijd? Dit gaat je niet lukken met een verse bonen koffiemachine waar je gemiddeld 25-30 sec nodig hebt om de ideale koffie te zetten. Met ons freeze dried product gaat dit wel, hier heb je gemiddeld al binnen 7 sec een heerlijk kopje koffie. Ook heeft freeze dried koffie het bijkomende voordeel dat het voordeliger is en je koffiemachine heeft duidelijk minder onderhoud nodig. Oploskoffie ook wel instantkoffie genoemd heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De smaakprofielen van Zarano zijn excellent te noemen en voor vele is het verschil in smaak, nadat de koffie een klein beetje is afgekoeld, niet tot nauwelijks meer te proeven. Dus wil je voordelig, snel en onderhoudsvriendelijk koffie drinken? Dan is Freeze dried koffie van Zarano de beste keuze.

SMAKEN VERSCHILLEN

Bekijk ook een onze andere melanges

BALANCED WHITE

DE BALANCED WHITE HEEFT EEN PERFECTE BALANS
TUSSEN EEN VOLLE SMAAK EN LICHTZOETE AFDRONK

POWERFUL RED

ONZE POWERFUL RED HEEFT ZIJN NAAM TE DANKEN
AAN ZIJN VOLLE EN KRACHTIGE SMAAKPROFIEL

PROEVEN IS GELOVEN

Wij dagen je uit, probeer nu geheel vrijblijvend onze koffie en/of koffiemachines en ervaar de ultieme koffiebeleving bij jullie op kantoor.