Powerful red
UITGESPROKEN KRACHTIG
SMAAK PROFIEL
Waarom hebben wij voor deze melange
80% ArABICA en 20% Robusta gekozen?
ARABICA VS ROBUSTA
DE POWERFUL RED MELANGE
- Groeit op een hoogte tussen 800-2000 m
- Heeft een temperatuur nodig tussen 14-24 C°
- Arabica plant is kleiner en gevoelig voor ziektes
- 70% van de wereld markt bestaat uit Arabica bonen
- Arabica bonen zijn duurder
- Duidelijk rijker van smaak
- Arabica bonen tellen 44 chromosomen
- Deze bonen hebben een lager percentage cafeïne
- Groeit op een hoogte tot 800 m
- Heeft een temperatuur nodig tussen 22-30 C°
- Robusta plant is groter en sterker
- 30% van de wereld markt bestaat uit Robusta bonen
- Robusta bonen zijn goedkoper
- Sterk qua smaak maar minder uitgesproken
- Robusta bonen tellen 22 chromosomen
- Deze bonen hebben een hoog percentage cafeïne
COFFEE ROAST
VAKMANSCHAP EN TIMING IS ALLES
Light roast
Bij deze branding worden de bonen op 196 graden gebrand. Het roosteren stopt in deze branding al bij of net voor de eerste crack. De kleur van de boon is kaneel achtig en het aroma doet denken aan noten/mokka. De smaak is licht zuur en heeft weinig body (verfijnt qua smaak). Deze branding passen wij vaak toe bij het cuppen van de koffie (ontwikkelen van nieuwe smaak profielen). Dit omdat door de lichte branding de meest natuurlijke smaak van de boon te proeven is. Echter wordt deze branding in het eind product niet vaak toegepast omdat de koffie vaak door deze branding net te weinig body heeft.
Medium roast
Bij deze branding branden we de bonen tussen de 210 en 225 graden. Het roosteren stopt hier tussen de eerste en de tweede crack. Dit is afhankelijke van de smaak die wij voor ogen hebben. Hoe langer het brandproces hoe donkerder de boon. Donkere bonen geven een sterkere smaak maar verliezen tegelijkertijd ook de smaaknuances. Hoe donkerder de branding hoe bitterder de koffie zal gaan smaken. In een medium branding is het de kunst om de boon zo te branden dat de veelzijdigheid qua smaak optimaal naar voren komt in combinatie met de juiste body en intensiteit. (uitgebalanceerde smaak)
Dark roast
Bij deze branding branden we de koffie tussen de 230 en de 240 graden. Het roosteren stopt hier altijd pas na de tweede crack. Dit vertaald zich in een zeer donkere boon waar de olie zichtbaar is op de boon. De smaak van deze brandmethode is erg krachtig en geeft een zoet/bitter karakter. De zuurtjes en de subtiele smaaknuances zullen niet tot nauwelijks te proeven zijn. (krachtig en bitter van smaak) Deze brandmethode passen wij zelden toe. Vaak word deze branding toegepast op een lagere kwaliteit koffieboon om zo meer smaak aan de koffie te geven.
VERSE BONEN VS FREEZE DRIED
WAT IS NOU HET GROTE VERSCHil?
Verse bonen
Wij hebben twee verschillende koffie’s. Ga je voor verse bonen? Dan ga je voor kwaliteit, een ras echt natuurproduct. Wij zouden liegen als wij zouden zeggen dat je dit niet proeft. Hoe verser de koffie hoe lekkerder de koffie smaakt. Hoe sneller de koffie word gezet na het malen van de vers gebrande koffiebonen hoe meer smaak er in de koffie komt. Dus ben je een echte koffie drinker en wil je jezelf maar vooral ook je gasten en/of je personeel de beste en lekkerste koffie aanbieden? Dan is een kopje versgemalen bonenkoffie voor jullie de beste keuze. Verse bonen koffie is tegenwoordig bijna een standaard geworden zo drinken veel Nederlanders thuis ook al vers gemalen bonenkoffie. Dit zorgt ervoor dat de standaard van de kwaliteit van koffie sterk omhoog is gegaan. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat een goede kop koffie zorgt voor een productievere werknemer. Ruim 58% zegt meer plezier te hebben in zijn werk door een goede kop koffie en 60% zegt zelfs niet zonder een goede kop koffie te kunnen.
Freeze dried
Freeze dried koffie is het ideale product om compromissen te sluiten. Je wil een goede kop koffie aanbieden maar je moet tegelijkertijd ook een groot aantal koppen koffie vullen in een korte tijd? Dit gaat je niet lukken met een verse bonen koffiemachine waar je gemiddeld 25-30 sec nodig hebt om de ideale koffie te zetten. Met ons freeze dried product gaat dit wel, hier heb je gemiddeld al binnen 7 sec een heerlijk kopje koffie. Ook heeft freeze dried koffie het bijkomende voordeel dat het voordeliger is en je koffiemachine heeft duidelijk minder onderhoud nodig. Oploskoffie ook wel instantkoffie genoemd heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De smaakprofielen van Zarano zijn excellent te noemen en voor vele is het verschil in smaak, nadat de koffie een klein beetje is afgekoeld, niet tot nauwelijks meer te proeven. Dus wil je voordelig, snel en onderhoudsvriendelijk koffie drinken? Dan is Freeze dried koffie van Zarano de beste keuze.