Recycle je koffiedik
21 oktober 2019Waarom vinden veel mensen de koffie op kantoor niet te drinken?
Nederlanders houden van koffie, zo’n 67% drinkt zelfs dagelijks koffie. Wij drinken koffie op veel verschillende plekken zo drinken we thuis koffie, we drinken een koffie to-go op het station maar ook op kantoor drinken we koffie. Dit laatste is vaak wel een dingetje, vaak vinden we de koffie op kantoor uit een automaat niet lekker. Maar waarom vinden we deze koffie nou niet lekker?
Kwaliteit van onze koffie vinden we steeds belangrijker en zo heeft de automaat een niet al te best imago. Waarom we deze koffie vaak niet lekker vinden heeft verschillende redenen.
De koffieboon
Reden nummer 1 is de boon. Veel kantoren maken nog gebruik van de traditionele oploskoffie. De kantoren die al wel de overstap hebben gemaakt naar verse bonen vergeten vaak enkele zaken om tot de perfecte espresso, cappuccino of lungo te komen. De bonen zijn de basis voor een lekkere kop koffie. De bonen die in het apparaat zitten zijn vaak van mindere kwaliteit, niet goed gebrand of aan de oude kant. Vaak wordt de bonencontainer dagelijks tot de nok gevuld, de boon komt dan in aanraking met zuurstof waardoor de kwaliteit achteruit gaat. Verder is de kwaliteit van de boon van veel verschillende factoren afhankelijk: hoe hoog de plant groeit, de temperatuur, de manier van oogsten, welke planten er omheen staan, of de bessen rijp zijn geoogst of juist niet, of ze in de zon zijn gedroogd.
Er zijn heel veel verschillende soorten koffie, de bonen die we het vaakst gebruiken zijn in twee categorieën te verdelen dit zijn de Arabica bonen en de Robusta bonen. De Arabica bonen hebben over het algemeen een complexere smaak en de kwaliteit ervan wordt als beter ervaren dan de Robusta bonen. Die laatste de Robusta vind je vaak in de koffieautomaten.
De snelheid
Ze zeggen vaak: Haastige spoed is zelden goed. Maar dit is in het geval van koffie ook echt zo. Een automaat tapt in enkele seconde een kop koffie, hierdoor gaat de kwaliteit van de drank achteruit. Hoe fijner de koffie is gemalen, hoe langer de contacttijd tussen de koffie en het water. Je kunt het vergelijken met een bak stenen en een bak zand. Door zand druppelt het water langzaam en langs stenen stroomt het water snel naar beneden. Omdat de automaten zo snel mogelijk koffie moeten kunnen tappen, wordt de boon tot steentjes gemalen en niet tot zand. Hierdoor komt niet alle smaak uit de boon. Het malen van de boon is dus een vereiste techniek. De kwaliteit van de boon kan nog zo hoog zijn maar het malen van de koffie is een tweede.
Melk
De schuimlaag op je cappuccino hoort romig en lekker stevig te zijn. Dat kan alleen als je gebruik maakt van de beste ingrediënten. Traditionele bonen automaten op het werk maken gebruik van een melktopping product, deze producten zijn te verdelen in verschillende varianten; op basis van plantaardige producten of op basis van echte melk. De laatste variant geeft een echte melksmaak en een echte melkstructuur en de plantaardige melkpoeder zal de kwaliteit wel naar beneden halen. De poedermelk moet worden gemixt met water om een melkachtige drank te krijgen die wordt toegevoegd aan de espresso. Hierdoor verandert de espresso van smaak.
Gelukkig zien we steeds meer verse melk automaten in kantoren verschijnen. De melk wordt dan tot schuim geklopt met minuscule belletjes die je met het blote oog niet kunt zien. Daardoor krijg je een stevig en romig schuim, dit geeft een prettig mondgevoel en een heerlijke smaak.
Evolutie
Nog niet heel lang geleden dronken we allemaal veel filterkoffie, gezet in één grote pot. Dat veranderde dankzij de koffiepads en koffiecapsules. Ineens kregen we toegang tot verschillende smaken en koffiesoorten. ’s Ochtends starten met een Braziliaanse koffie en later op de middag een kopje uit Ethiopië. Hierdoor is onze smaak snel ontwikkelt en zijn we een stuk veeleisender geworden.
Je kunt het een beetje vergelijken met wijn: je drinkt nu waarschijnlijk andere en verschillende soorten wijn dan toen je net begon met wijn drinken. De single serve oplossingen hebben de deur geopend naar smaakontwikkeling en zorgen voor een behoefte aan uitdaging aan onze koffies. We proeven het verschil tussen goede en slechte koffie beter door het bredere aanbod dat er tegenwoordig is.
De mens maakt het echte verschil
De laatste schakel in het maken van een kop koffie is de maker ervan. In het geval van automatenkoffie is dat de monteur. De monteur stelt af hoe grof de koffie wordt gemalen, hoe snel de doorlooptijd en hoelang de contacttijd is. Dit is een specialisme en maakt echt verschil. Als hij de opdracht krijgt zo snel mogelijk koffie te laten lopen omdat de baas wachttijden bij de automaat wil voorkomen, beïnvloedt dat de smaak van de koffie. De mens heeft dus een cruciale functie en kan de beste boon nog verpesten.