Na het zetten van een lekker kopje koffie blijft er residu over dit noemen we ook wel koffiedik, koffieprut of koffiedrap het lijkt wel afval maar het is een middel waar we eigenlijk nog veel mee kunnen doen.
Er zijn een hoop handige manieren waarop je koffiedik kunt recyclen. Denk aan binnenshuis maar ook buitenshuis. Afgekoelde gebruikte koffiedik dat nog een beetje vochtig is. Er zijn veel verschillende oplossingen voor het hergebruiken van jouw koffiedik. Hier komen vijf tips voor het recyclen van het overgebleven koffiedik.
Koffiedik bevat onder andere stikstof en is daardoor een uitstekende natuurlijke meststof voor planten die een zure grond vereisen, zoals bijvoorbeeld lavendel, rozen en hortensia’s. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat je pompoenen, wortels en tomaatjes het heel goed doen op de koffieprut. Nog geen bemesting nodig voor jouw planten dan kan de koffieprut op de composthoop en uiteindelijk heb je compost om op een later moment je planten mee te bemesten.
Slakken houden niet zo van koffie als wij. Door koffiedik in je tuin te strooien houd je slakken op afstand. Slakken houden namelijk niet van de hoge zuurgraad van het koffiedik en zullen daardoor jouw tuin met rust laten.
Heb je geen last van slakken maar wel van rondlopende katten. Ook katten schijnen niet zo van de geur van koffie te houden. Dus mocht je nou katten hebben die door jouw moestuintje lopen en graven, gooi dan hier en daar wat koffiedik tussen de planten.
Mocht je last hebben van nare geurtjes in de koelkast, dan kan een schoteltje met koffiedik de oplossing zijn. Zet achterin de koelkast een schoteltje met de koffiedrap neer. Dit zal alle geurtjes uit de koelkast opnemen.
Zit er een kras in jouw bureau of houten tafel? Wrijf dan de kras eens in met een wattenstaafje met koffiedik azijn en warm water. Laat het eventjes intrekken en boen het na met een doek. De kras zal zo minder zichtbaar worden.